Als goed kijkt!
Niets zo veranderlijk als de mens blijft waar maar het weer maakt er ook nogal eens een potje van. Gisteravond wilde ik een nieuw verhaal schrijven, maar dacht "O h morgen wordt het toch slecht weer en dan heb ik alle tijd. Toen ik vanochtend om 6 uur wakker werd en me dacht nog even om te kunnen draaien, hoor ik de Engelsen al rommelen en praten. Snel even op de weerapp gekeken en zie dat het niet de hele dag gaat regenen,maar slechts een paar uurtjes en morgen wel de hele dag. Toch nog maar even slapen en dat zien we straks wel weer. Goed negen uur waren we klaar met maar één paar spettertjes.
Maar even terug naar gisteren, toen we vertrokken uit Seurre en daarmee het
vlakke land tussen de Saone en de Doubs. Maar naarmate die twee uit elkaar gaan, de Saone naar her noorden en de Doubs naar het oosten richting Bazel. De Doubs vormt
als het ware de grens tussen de Jura en de erboven liggende Vogezen. Dat nu Vogezen beginnen is duidelijk te merken als we de Saone verlaten dan zijn het voor ons geen kuitenbrekers maar dijenkneders. Hoezo e-bike makkelijk. Best heavy voor de wat rijpere mensen. Ben je op een camping met plastic karren dan vind iedereen je een kei en super, maar tussen de echte fietsers ben je wel oké en leuk maar toch wordt er wat meewarig naar e-bikes gekeken. Het zij zo, maar 't is maar hoe je jezelf opstelt en er mee omgaat.
Wat Carla opmerkte vind ik wel hout snijden want gisteren en vandaag hebben we eens goed gekeken naar wat er te zien valt. De prachtige klaprozen die we
onderweg zien en zeker als de zon er vanachter doorheen schijnt, geweldig. De vele soorten graan zoals tarwe met zijn dikke vette aren, de rogge en gerst met hun
prachtige blaue stengels en de lange haren die als je over het veld kijkt goudgeel glanzen in de zon. Prachtig om te zien als je er oog voor hebt.
En nu we meer stijgen zijn er ook veel stuwen in de Saone en dito omleidings- en verbindingskanalen met stuwen en dat gaat vaak om heel wat meters verschil om te
overbruggen. Maar langs die kanalen fietsen is vaak leuk en bijzonder. Er hangt voor mijn gevoel altijd een apart sfeertje wat niet uit te leggen valt. Een ding is zeker het pad is horizontaal en meestal recht, maar kan soms zelfs een gekanaliseerd riviertje zijn. Dit gebied doet me sterk denken aan waar we enkele jaren hiervoor liepen tussen Vezelay en Nevers in de Bourgogne, maar ook waar we vorig jaar liepen toen we vanuit Nevers naar het zuiden liepen. Langs die kanalen hangt altijd een bijzonder sfeertje. Het waren vroeger natuurlijk erg belangrijke wegen voor het vervoer van spullen maar ook om ergens naartoe te gaan. Die huizen, paden etc. daar ligt geschiedenis doe je voelt. Netzo als vandaag dat we voor het eerst een regenpak aanhadden en nu weer lekker in de zon zitten.
Of het morgen regent? Dat zien we dan wel weer.
Lieve groet van Irma en Jan uit Gray.

Veel droge momenten geweest morgen.